Blog: Zomer Blog: Zomer
Muziek krijgt pas betekenis door stilte. De stiltes in de muziek zijn even belangrijk als de tonen. In het songfestivalliedje ‘Slow down brother’ van Douwe Bob (van een aantal jaren geleden) versterkt een letterlijke en abrupte stilte midden in het liedje de betekenis om rustiger aan te doen als je tegen je grenzen aanloopt.
In de cellosuites van Bach klinken onophoudelijk een stroom aan noten. Maar wat die tot een muzikaal verhaal maken, zijn de pauzes. Die fraseren. Die maken de muzikale lijnen. Die brengen een flow aan in de chaos.

Ook voor mensen is stilte belangrijk. Want het is vaak druk in ons hoofd. En het is voor velen druk in het leven. Maar waar we mee bezig zijn, krijgt pas betekenis door stilte. Door stiltes horen we in al het lawaai dat ons omringt weer wat er gezegd wordt. Door pauzemomenten komt er in de chaos van al het drukdoende weer een verhaallijn: overzicht, een begin en een eind.
En stiltes zijn de opmaat voor opnieuw voelen wat je voelt, leven, vrij zijn en je focus bepalen. Hopelijk doet de zomer dat voor ons. En werkt het als een soort gebed: stil worden om even neer te leggen wat je beweegt om zo opnieuw richting te ontvangen.

Een fijne zomer gewenst!
Gezegende groet, ds. Gea 

 
terug