Blog: Zitten zonder stress Blog: Zitten zonder stress
Vlonders op palen
Deze week moest ik denken aan de reis die ik een aantal jaren geleden maakte door Indonesië. Ik ben er twee keer geweest. De eerste keer reisde ik samen met Simon een maand door Java, Bali en Lombok. De tweede keer was naar Sumatra. Een beeld dat zomaar weer in mij opkwam, waarschijnlijk omdat we dat in Nederland niet zo kennen, is dat je van die vlonders op palen tegenkomt. Vier lange, bamboe palen en ergens in het midden een vlonder en soms een dakje erboven. En daar zitten dan dus mensen op. En ik vroeg me dan af, wat doen die mensen dan? Die zitten...

Rust of onrust?
Het is een herinnering waarover we het thuis met elkaar hadden. Het idee van rustig zitten zonder ook maar iets te doen. Ultiem vredig? Of dringt zich bij het idee al onrust op; een calvinistisch onvermogen om rustig te zitten, omdat er nog zoveel te doen is?
De profeet Micha beschrijft in Micha 4 die prachtige belofte van zitten in je wijngaard, zitten onder je vijgenboom. Zonder onrust, zonder dat je om je heen hoeft te kijken of er gevaar loert of er dreiging is om aangevallen te worden. Zitten zonder de stress dat er elk moment iets naars kan gebeuren. Omdat er een tijd zal zijn waarin vrede en gerechtigheid zijn.
Het vermogen om in vrede rustig te kunnen zitten, staat bij Micha alleen niet tegenover het onrustige doen en laten, het werken. Micha verbindt ze met elkaar. De enige weg naar de vrede is, dat we het recht van God opvolgen en leven zoals God dat wil. Door Jezus wordt dit samengevat als het liefhebben van God en de naaste als jezelf. Dit recht doen, opbouwen en je hier blijvend voor inzetten, is de fundering waardoor dat rustige moment op de vlonder kan ontstaan. Het maakt, dat iedereen rustig kan zitten, in vrede.
 
terug