Blog: Kinderen zijn kleine theologen Blog: Kinderen zijn kleine theologen
‘We gaan morgen naar opa. Opa is dood. Hij was al heel oud. Hij was al 96 jaar. En bij hele oude mensen doet het lichaam het soms niet meer goed…’ Zo ongeveer probeerden we onze dochter Ariëlle te laten wennen aan het idee dat we naar de begrafenis van opa gingen. We vertelden dat opa in een kist lag net alsof hij sliep. Maar dat hij niet meer wakker zou worden. En dat hij bij God is..
In de dagen na de begrafenis werkte deze gebeurtenis nog door. Toen we aan tafel erover napraatten, zei Ariëlle dat ze niet oud wil worden. Omdat ze nog heel lang bij papa en mama wil blijven. Ze stelde allemaal vragen: waar opa dan is (‘bij God’); waar God dan is; waarom we God niet zien. Ik merkte hoe onbevangen een 4-jarige nog is in het stellen van grote vragen! Het woord God is nog helemaal niet belast met allerlei voorstellingen of verwachtingen. Voor Ariëlle is God nog net zo magisch als de superheld van haar favoriete tv-serie die haar komt redden. En net zo echt. Al haar vragen over God stelt ze met een zelfde nieuwsgierigheid als bij het ontdekken van een nieuw kriebelbeestje in de tuin. Er is nog niets opgelegd of ingevuld.
Dat maakt natuurlijk ook, dat je als ouder/verzorger, naaste familie, opa of oma wel twee keer denkt welk antwoord je dan geeft op die ‘grote’ vragen over God.

De gouden tip: samen ontdekken
Maartien Hutter, pedagoog, theoloog, en medewerker aan bijbeluitgaven voor kinderen bij het Nederlands Bijbelgenootschap, geeft de tip: schrik niet van ‘grote’ vragen. Durf een vraag eens een vraag te laten. Durf een kind en jezelf echt de ruimte te geven om samen na te denken. Probeer bv. deze antwoorden eens: Wat denk jij? Wat vind je daarvan? Waarom denk je dat? Als een kind zich bijvoorbeeld afvraagt wat de hemel is, probeer dan niet meteen een antwoord te geven, maar er samen over te mijmeren en spelenderwijs erover na te denken.
Wanneer je zo op een open manier samen op ontdekkingstocht gaat dan kun je zomaar eens verrast worden door de open blik van kinderen en hun geloof.

Kleine theologen
Deze visie op geloofsopvoeding sluit aan bij de verschuiving die je ook breder in onderwijs en opvoeding ziet: vroeger lag er meer nadruk op kennisoverdracht, in de huidige tijd ligt er steeds meer nadruk op gelijkwaardige communicatie. Kinderen zijn kleine theologen die nadenken over geloofsvragen en zelf antwoorden geven en betekenis ontdekken.
 
terug