Blog: Is er nog waarheid? Blog: Is er nog waarheid?
Gewend raken aan een moeilijke tijd
De vraag: ‘hoe gaat het met je?’ vind ik moeilijk te beantwoorden in Corona-tijd. Het gaat goed, antwoord ik vaak. Het gaat ook goed. Maar het gaat natuurlijk ook weer niet fantastisch, want er zijn veel dingen die ik leuk vond om te doen en die nu niet meer kunnen. Gek genoeg ben ik er al aan gewend geraakt. Ik heb soms niet zo in de gaten dat het eigenlijk een heel moeilijke tijd is.
Een moment dat mij even uit de Coronacrisis haalde, was de inauguratie van Joe Biden als de nieuwe president van Amerika. Zijn speech zat vol hoopvolle woorden over eenheid en opbouw...
Leugens of waarheid?
Ik was er gespitst op of hij zou ingaan op alle onrust rondom het in twijfel trekken van de geldigheid van de verkiezingsstemmen. Hierover sprak Biden heel vastberaden: je hebt leugens en je hebt waarheid. En natuurlijk vervolgde hij: wij gaan voor de waarheid. Dit vond ik interessant, want wordt  het waarheidsgehalte van nieuwsberichten niet alleen in Amerika maar ook bij ons niet steeds meer een grijs gebied?
In dat grijze gebied is niet altijd helder wat nu de feiten zijn en wat leugens. Dat geldt ook op andere terreinen in het leven. In reclame bijvoorbeeld wordt meestal een rooskleuriger beeld geschetst dan werkelijk is. Marketingstrategieën zoeken bewust de grenzen op hoe je op een geloofwaardige manier mensen kunt overtuigen van een aantrekkelijke kant van een product. Waarheid is niet altijd zo zwart-wit. Het is vaker grijs.
Gewend raken aan een grijs gebied
Ik was er al bijna aan gewend geraakt dat je er bij nieuwsberichten niet meer van op aan kunt dat het ook echt zo is. Biden sprak over de onderliggende redenen of motivatie om leugens te verspreiden: dat is, zei hij, uit eigen gewin; dat is om te willen winnen, desnoods door de waarheid geweld aan te doen. En dat was precies wat ik hoopvol vond aan zijn speech: hij sprak uit dat hij dienstbaar wil zijn aan de samenleving. De waarde van waaruit hij wil regeren is, dat hij niet voor eigen gewin, maar voor het geheel wil gaan.
De waarheid hervinden
Dit stuk uit de speech lichtte voor mij op, omdat ik net die dag bezig was met het bestuderen van de bijbeltekst voor de dienst van 31 januari: Marcus 1:21-28. In dit gedeelte zijn de mensen verwonderd, omdat Jezus spreekt ‘met autoriteit’. Het gaat in dit stuk helemaal niet over de inhoud van Jezus’ woorden, maar over de bron, de waarde van waaruit hij spreekt. Hij spreekt vanuit God, vanuit de nabijheid van Gods rijk waar alle dingen goed zijn. Voor mij betekent dit, dat als ik in een grijs gebied terechtkom en niet helemaal goed meer weet hoe het met me gaat – en haast gewend raak aan een leven dat niet helemaal fantastisch is, ik kan luisteren naar Jezus’ woorden over Gods rijk. Daarin is de waarheid te vinden over onszelf en de wereld.
 
terug