Blog: Een gevulde agenda, maar nooit druk Blog: Een gevulde agenda, maar nooit druk
Multi-tasken
Met een kop koffie zat ik op de bank. Ik had me voorgenomen om niets anders te doen dan die kop koffie te drinken. Dus niet tegelijkertijd ook nog iets anders te doen: iets erbij eten, een tijdschrift openslaan, de krant lezen, appen, sportuitslagen bekijken, een rondje youtube doen. Zelfs niet nadenken over een onderwerp voor deze blog of over een andere taak die nog in de toekomst lag. Alleen dat ene ding op dat ene moment:
   Ik merkte tijdens dit zeldzame moment van alleen maar koffie drinken weer eens hoe moeilijk dat voor mij is. Misschien omdat mijn weken gevuld zijn met zoveel verschillende activiteiten? Misschien omdat de tijden zo onrustig zijn en er in coronatijden zoveel flexibiliteit van ons gevraagd wordt (alles wat je organiseert kan ook weer makkelijk afgezegd worden)?

De dingen gedijen beter bij onze aandacht
Iemand die mij goed kent, gaf mij ooit een boek over Benedictijnse spiritualiteit. Benedictus was een monnik die leefde in de eerste helft van de zesde eeuw en een ‘Regel’ (handboek) schreef over een goede levensstijl. Een basisidee van deze regel is, dat elke activiteit ‘geheiligd’ kan worden (een kans biedt om Gods lof te bezingen). Eén van de aansporingen die hierin klinkt, is om alles wat je in je dagelijks leven doet met aandacht te doen.

Benedictijns tijdmanagement is vooral gericht op het werk zélf - van perioden van inspanning én van ontspanning - en niet op het ‘afhebben’ van werk. Uiteindelijk zal dat een beter resultaat opleveren. De houding waarmee je in de tijd staat is dan met  ontspannen waardigheid. Dat houdt in dat je het kleinste werk, zoals je planten water geven, met net zoveel aandacht doet als bijvoorbeeld een belangrijke werkafspraak voorbereiden.

Adventstijd
Ieder jaar denk ik met de Advents- en Veertigdagentijd wel even aan de Benedictijnse levenshouding van oplettende aandacht. Deze houding kan heilzaam zijn. Niet alleen als je veel tegelijk aan je hoofd hebt, maar ook als je juist helemaal niets aan je hoofd hebt. Het mooie van oplettende aandacht is, dat je het dagelijks kunt toepassen en met kleine stapjes tegelijk. Dat ene kwartiertje ik & mijn koffie belooft al positieve groei.
 
terug